Wat je moet weten over het geboorteplan
Het einde van je zwangerschap nadert. De geboorte van je kindje komt nu snel dichterbij. Je lichaam bereidt zich voor op de aanstaande bevalling. En je bereidt je ook mentaal voor. Wat zijn je gedachten over de bevalling? Welke keuzes wil je maken, bijvoorbeeld op het gebied van pijnstilling? Een geboorteplan kan je helpen om in kaart te brengen wat je graag wilt én wat je niet wilt.
Het geboorte-communicatieplan
Een geboorteplan is een hulpmiddel om na te denken over de keuzes die er zijn en waar jij je goed bij voelt. Plus het is een manier om aan je zorgverlener voor te leggen wat jij belangrijk vindt. Wat je in je plan schrijft, is echter géén must: ‘Als dit niet zo verloopt ben ik teleurgesteld’.
Er kunnen situaties ontstaan waarbij de dingen die je wenst niet mogelijk zijn. Het woord plan is wat dat betreft ongelukkig gekozen. Een geboorteplan is een manier om het gesprek met je zorgverlener én, niet onbelangrijk, met jezelf aan te gaan. Een communicatieplan, een geboorte-communicatieplan is misschien een betere naam.
Wat staat er in ?
Een goed geboorteplan maakt in één oogopslag duidelijk wat je wilt. Het moet daarom kort en helder zijn, zonder lappen tekst. Icoontjes zijn een goede manier om je plan vorm te geven.
Het volgende komt aan bod:
- Wie er bij de bevalling mogen zijn
- Hoe je denkt over toucheren
- Coaching tijdens het geboorteproces
- In welke houding je wilt bevallen
- Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode
- Of je je baby zelf wilt aanpakken
- Wie de navelstreng door mag knippen
- Of je borstvoeding wilt geven
Een geboorteplan is flexibel
Een bevalling kun je niet plannen. Je kunt de geboorte van je kindje echter wel voorbereiden. Een geboorteplan is een goed middel daarvoor. Onthoud daarbij: niets in het plan staat vast, je kunt op elk moment van gedachte veranderen. Ook kan de bevalling anders lopen dan je had verwacht of gewild. Hierdoor kunnen misschien niet al jouw wensen meer uitgevoerd worden.
Wat als het helemaal anders loopt?
Wanneer je kiest voor een thuisbevalling bestaat de mogelijkheid dat je tijdens je bevalling toch naar het ziekenhuis moet. Het is daarom belangrijk om in een geboorteplan serieus aandacht te besteden aan je wensen als je van locatie moet veranderen. In het ziekenhuis heb je met protocollen te maken. Daardoor kunnen je eigen wensen dan wel eens ondersneeuwen in het heetst van het moment.
Binnen de verschillende doula-pakketten die ik aanbied werken we samen aan het geboorteplan. Uiteindelijk ben jij degene die het vormgeeft. Het zijn jouw wensen, het is jouw geboorte-ervaring Tijdens de bevalling bied ik continu (niet-medische) begeleiding en bewaak de wensen die in jouw geboorteplan staan, ook als de bevalling anders loopt dan je vooraf bedacht had.
Ga jij het gesprek aan met je zorgverlener en met jezelf?