Susan

Met een positief gevoel terugkijken op de geboorte, hoe deze ook verloopt,
dat is wat ik heb ervaren en dat is wat ik jou gun.

Susan

Met mijn hart en met mijn handen werken, dat is wat ik graag doe. Vriendelijk, zacht en warm, maar ook een doener die voor jou klaar staat, dat ben ik. Mijn talenten: inlevingsvermogen en praktisch denken. Aanvoelen wat je wensen zijn, zonder dat je het zegt. Mijn drive om als doula te werken heeft alles te maken met mijn ervaring. Dankzij de geboortes van mijn kinderen is er in mij een vertrouwen ontstaan wat ik niet kende. Een vertrouwen dat iedere vrouw in zich heeft, ja ook jij. Ik neem de tijd en luister naar jouw verhaal.

Mijn werkwijze

Als doula sta ik aan je zijde en maak ik je wegwijs in geboorteland. Ik geef je zoveel mogelijk tools om je zwangerschap, bevalling en kraamtijd op een fijne manier te laten verlopen. Wat jouw situatie ook is; hoe en waar je ook wilt bevallen. Ik stem mijn begeleiding af op jouw persoonlijke behoeften om de geboorte van jouw kindje tot jouw allermooiste herinnering te maken.

Mijn zwangerschappen

Ik heb drie keer ervaren hoe het was om zwanger te zijn. In 2016 en 2018 werden twee prachtige, lieve kinderen geboren. Wat een wonder om hen te mogen omarmen.
Mijn eerste zwangerschap verliep niet zoals ik verwachtte, maar maakte mij wel moeder. Vanaf die eerste positieve test begon mijn verwachting. Groot was dan ook het verdriet toen het misliep. Ik vind het in mijn werk belangrijk om een misgelopen zwangerschap te erkennen. Je neemt die ervaring altijd mee in een volgende zwangerschap.

Een doula aan mijn zijde

Voor mijn eerste bevalling, die begeleid werd door de gynaecoloog, heb ik een doula ingeschakeld. Wat was ik gerustgesteld toen iemand naar mijn verhaal en mijn gevoelens luisterde. Samen kijken naar de mogelijkheden, iemand naast me om op te steunen, dat heeft mij zo geholpen. De geboorte van mijn dochter gaf mij vertrouwen in mijn lichaam en mijzelf. Daardoor kon ik bij de geboorte van onze zoon de controle stap voor stap laten varen en leerde ik echt te vertrouwen op het proces in mijn lijf. Onze zoon werd thuis geboren in mijn eigen, warme omgeving.

De kraamtijd

Tijdens de zwangerschap van onze dochter bereidde ik me heel bewust voor op haar komst, de geboorte. De periode daarna schoof ik voor mij uit. Toen ik in verwachting was van onze zoon had ik meer ervaring. Ik had bewust ook aandacht voor de kraamtijd. Waar standaard gesproken wordt over de ‘kraamweek’, gunde ik mijzelf een langere kraamperiode. In die periode nam ik de tijd om te herstellen en te verbinden met mijn zoon. Ik heb zo ervaren dat een goede voorbereiding en de rust die ik mijzelf gunde tijdens een uitgebreide kraamtijd heel waardevol was voor ons als gezin.

Mijn training

Mijn opleiding tot geboortedoula heb ik gevolgd bij Bia Doula training in Amsterdam. Een opleiding die erkend is door de Nederlandse Beroepsvereniging van doula’s. Lidmaatschap van deze vereniging vereist bijscholing en het actief uitoefenen van het beroep van doula.
Naast geboortedoula ben ik ook kraamdoula/postpartum doula. Deze training heb ik gevolgde bij het Postnatal Support Network. Een internationale organisatie die aandacht vraagt voor een uitgebreide en goed voorbereide kraamtijd.
Aanraking, contact en massage zijn verbonden met het doula zijn. Daarom vind ik het belangrijk te weten wat er gebeurt in jouw lijf als ik je begeleid of masseer. Enerzijds bestaat dit uit een energetisch stuk, anderzijds puur uit feiten. De vakopleiding tot massagetherapeut heb ik gevolgd via de Wellness Academie, hierin wordt naast massagetechnieken aandacht besteed aan de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam.
Als doula ben ik nooit uitgeleerd, ik vind het belangrijk om op de hoogte te blijven van wat er leeft en speelt in geboorteland en mee te gaan met alle veranderingen die komen.