Hoe wil jij je kraamtijd beleven?
De eerste tijd na de geboorte van je kindje is een mooie, maar ook intense periode. Er is veel aandacht voor zwangerschap en geboorte, maar ook in de periode die daarop volgt gebeurt er veel. De eerste 40 dagen na de geboorte van je kindje wordt ook wel het vierde trimester of de postpartum periode genoemd. Als nieuwe moeder kom je, nu je de baby niet meer draagt, ineens op de tweede plaats. Net als bij de bevalling kun je je daarop voorbereiden.
De uitdaging van het vierde trimester
In Nederland wordt nog weinig gesproken over de eerste 40 dagen na je bevalling. Aan bevallingsverhalen is geen gebrek en de fysieke pijn van een bevalling is algemeen bekend. Maar over die periode erna hoor je weinig: het moeder worden, de verantwoordelijkheid, het herstellen van je lichaam na de geboorte, de slapeloze nachten, een nieuwe balans vinden als gezin. Is het schaamte, dat je niet mag laten zien dat het zwaar is? Vinden we dat het er gewoon bij hoort, dat je alleen maar blij mag zijn met je gezonde kindje?
Hoe wil jij de eerste 40 dagen beleven?
Het goed verzorgen van jou als mama heeft één heel belangrijk doel: ervoor te zorgen dat je lichamelijk en geestelijk kan herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Dat kost tijd. Gelukkig heeft Nederland kraamzorg die aan huis komt en je begeleidt. Maar na een week vertrekt de kraamzorg en staan jullie er als ouders alleen voor. Vaak is dat een moeilijk moment. Wil je een grotere kans hebben op een geweldige kraamtijd? Probeer dan vooraf eens na te denken over hoe jij deze periode het liefst zou willen beleven.
De voordelen van een langere kraamperiode
Die 40 dagen na de bevalling zijn niet zomaar een lukraak getal. Deze periode komt terug in vele tradities. In allerlei culturen staat er een hele tribe klaar om de jonge moeder op te vangen. Ideaal, toch? De voordelen zijn eindeloos. Zo heb je tijdens deze eerste 40 dagen tijd om te herstellen van de bevalling én om goed te binden met je kindje.
Zelfliefde en je nieuwe rol als moeder
Gedurende deze periode stop je met vloeien en komt de borstvoeding goed op gang. Je hebt de tijd om jezelf mentaal helemaal klaar te maken voor je nieuwe rol als moeder. De eerste 40 dagen gaan ook over zelfliefde. Je gunt jezelf deze periode om aan je nieuwe ik te wennen, afscheid te nemen van je oude ik, en om te herstellen.
Ook voor je baby is dit een bijzonder moment. Want een gelukkige en uitgeruste moeder, zorgt op zijn beurt weer voor een gelukkige baby.
Wat kun je zoal doen om je voor te bereiden?
– Vraag hulp aan familie en vrienden die je vertrouwt en die jou kunnen helpen tijdens deze eerste 40 dagen.
– Kook vooruit en stel een mealtrain samen (www.mealtrain.com). Goed eten is erg belangrijk, het is je motor om door te gaan.
– Wat zijn je wensen t.a.v. de verzorging van je baby (voeding, baden, speen, slapen, verzorgingsproducten)
– Denk na over hoe de andere kinderen in het gezin de eerste periode na je bevalling zullen ervaren, wat hebben zij nodig.
– Bedenk hoe je omgaat met kraambezoek.
– Maak een lijstje met zorgverleners die je in deze periode kunnen ondersteunen (lactatiekundige, draagconsulente, osteopaat, masseur, bekkenspecialist, kraamdoula).
Van te voren is het lastig inschatten hoe je je voelt tijdens je kraamtijd. Hoe de geboorte van je kindje is verlopen, speelt daar een belangrijke rol bij. Misschien blijk je tijdens je kraamtijd sommige dingen anders te willen dan je had gedacht. Of je moet door omstandigheden je wensen bijstellen. Toch is het fijn om al een keer over de opties te hebben nagedacht. Onderstaande boeken kunnen je hier bij helpen.
Leestip:
De eerste 40 dagen – Hen Ou
Wat baby’s nodig hebben – Melanie Visscher
Het vierde trimester – Kimberly Ann Johnson